In april is het weer tijd voor 's lands nationale autofeest. De AutoRAI keert in volle glorie terug. Weg dus met zeecontainers en belevingspaviljoens. Er komt weer een volwaardige beurs die completer is dan ooit. En nu maar hopen op de goede afloop.

Van 13 tot 23 april keert de AutoRAI weer terug zoals we hem gewend waren. In 2009 zaten we volop in de crisis en mochten we blij zijn dat de beurs evengoed doorging.

De vele afzeggingen van fabrikanten leidde tot de 'zeecontainereditie', waarbij de modellen waren opgedeeld in belevingspaviljoens. De bezoekersaantallen bleven steken op 220.000, waar de AutoRAI in zijn beste jaren een half miljoen mensen trok.

Bij de 2011-editie keert alles weer terug bij het oude. De merkenstands keren terug en omdat de beurs wordt gehouden een week nadat Genève de poorten sluit, wordt er op veel primeurs gerekend.

Geen prognose
Of succes hiermee gegarandeerd is, durft de organisatie niet te zeggen. Een prognose van het aantal bezoekers wordt namelijk niet gegeven. “Het moeten er in elk geval aanzienlijk meer worden dan in het vorige jaar.”
Tot de afwezige merken behoren dit jaar Daihatsu, Nissan, Suzuki, Toyota, Honda en Subaru. Met Ferrari, Fisker en Lotus wordt nog onderhandeld. Exoten als Lamborghini, Maserati, Aston Martin, Bugatti en Rolls-Royce prijken al wel op de aanwezigheidslijst.

Primeurs
Als primeurs worden alvast de BMW 6-serie cabriolet, de nieuwe Lancia Ypsilon, de Chevolet Volt en Opel Ampera, de Range Rover Evoque vijfdeurs, de Mercedes SLS E-cell en de Renault Fluence ZE genoemd.
Naast de autobeurs keert dit jaar het GoMotor-paviljoen terug, waar de tweewielers in de hoofdrol zijn. Daarnaast is er het klassiekerpaviljoen waar de Nederlandse autoclubs hun mooiste stukken laten zien en op het Hobbyplein worden vijf Nederlandse eigenbouwprojecten getoond

Buitenpark
Het Buitenpark omvat dit jaar een 4x4-circuit, het 'Try the Bike'-evenement waarbij op een motor kan worden gestapt en het is mogelijk om met een EV of hybride in het Amsterdamse verkeer te gaan. Bovendien zorgt de familie Bleekemolen er voor de nodige benzine- en rubberdampen.
Op weekdagen is de AutoRAI geopend van 12.00 tot 22.00 uur; in de weekeindes van 10.00 tot 17.00 uur. De weekkaarten kosten online 14,50 euro en aan de kassa 16,50 euro. In de weekeindes is dat 16.50 euro en 18.50 euro. Avondkaarten zijn te koop voor tien euro online en twaalf euro aan de kassa. Kinderen tot en met veertien jaar mogen gratis naar binnen.

Bron: NU/Autoweek